Lemágnesezés


2014-06-27 15:14:45

Gondolom mindenkinek nagy gondja a csavarahúzó fel és lemágnesezése szerelések közepette.
Régebben be is szereztem egy állandómágnessel működő fel és lemágnesezőt amit (miután egyik kollégám rájött a működésére) egész jól lehet használni. Működési elvére azóta sem sikerült normális választ beszerezni, de működik. 

 

A hobbielektronika fórumát böngészve találtam egy végtelenül egyszerű és megbízható megoldást a problémára. Íme a bejegyzés:

"Sikerült a lemágnesezés a pillanat pákás módszerrel.
A mellékelt képen látható a tekercs és a rögzítés, elsőre sikerült a művelet. Bele dugtam a tekercsbe a csipeszt, bekapcsoltam a pákát, és a csipeszt lassan kihúztam. A mágnesezettség pedig megszűnt."

A felmágnesezés gondolom senkinek nem okoz gondot. Fogunk egy mágnest és felmágnesezzük vele a csavarhúzónkat, ha állandó mágnesünk van. Ha elektromágnesünk van, rákötjük az egyenfeszültséget a tekercsre, és a vasmag fel fog mágneseződni. Ha az a mágnesezhető csavarhúzónk, akkor az fog mágneses jelenséget mutatni. 

A lemágnesezésre én jelenleg 2 eljárást tudok. Az egyik a hevítés, aminek hatására elveszti a fém a mágneses tulajdonságait. Hőn szeretett csavarhúzónkat nem szeretnénk valószínűleg ilyen hőhatásnak kitenni így marad a másik megoldás.
A fémek lemágnesezése olyan úton történhet, hogy ellentétes pólusú, egyre kisebb erősségű mágneses teret hozunk létre a mágneses anyag körül. Azaz, az előbb használt felmágnesező tekercsre ha váltakozó feszültséget kötünk, az ellentétes pólusú mágneses teret létre is hozzuk. Hogyan lehet csökkenteni a tér erősségét?

  • -csökkentjük a tápfeszültséget
  • -kihúzzuk a tekercs belsejéből a csavarhúzót

Hogy néz ki a hárdver a valóságban?

Az illető azért használ pillanatforrasztó pákát, mert tudja, hogy a fűtésért egy 230V bemenetű , 1V (100A terhelhetésű) trafó a felelős, ami váltófeszültséget szolgáltat. Még egy kép: 

Remélem lesz aki vérszemet kap és utánépíti ezt a bonyolult eszközt. Ha nincs otthon pillanatforrasztó páka bármilyen trafó is megteszi, ami a pár Ohm-os ellenállású házi tekercset nem "tekinti" rövidzárnak.

Forrás:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1347069.html#1347069
Képforrás (ami mellesleg egy nagyon igényes cikk is):
http://fizipedia.phy.bme.hu/index.php/M%C3%A1gness%C3%A9g_%C3%A9s_m%C3%A1gneses_adatt%C3%A1rol%C3%A1sHozzászólások:


Hozzászólás beküldése (nyisd le)