DS1820


2014-08-15 09:02:46

Mikrovezérlős körökben, ki ne találkozott volna a Maximtól ingyenmintában rendelhető (múlt időben), egyébként piszokdrága és precízen működő 0.5°C-os pontosságú, 1 vezetéken kommunikáló DS1820-as hőmérő/termosztátról. 

A kérdés, hogy lehet, hogy télen mikor beüzelmeljük az eszközt, a lábunk majd lefagy de a szenzor vígan a 26°C-ot vágja az arcunkba?

Ismét a hobbielektronika fóruma vezetett sikerhez.
A jelenséget már az első használatkor detektáltam, de mégis tapasztalatlanság és (inkább) időhiány miatt nem foglalkoztam vele. 
Legutóbb a hallgatókkal 15db hőmérőt hajtottunk meg egy helyiségben, egy időben, és az lett a tapasztalat hogy mindenkinél ismét a legendás 26°C található. Persze "kézrátételre" teljesen logikus módon 31-33°C-fokra felmenet a hőmérséklet, így ismét jegelve lett a probléma.
Minap egyik hallgatóm küldött egy üzenetet, hogy egy hőmérőt be kéne kalibrálnia, mert szerinte a 25°C amit mutat, nem megfelelő. Innen jutott eszembe, hogy ha nem csak én veszem észre ezt a problémát, lehet másnál sem mindegy, hogy a szobahőmérő 4-5°C-al többet mutat.

Gyors hobbielektronikás keresés után akadt is egy  "Hdnsbr" nevű úriember aki úgy gondolta, nem rossz a ha borhűtő hőmérője a megfelelő hőmérsékletet mutatja (mégsem az igazi ha jégdarabok úszkálnak a nedű tetején), és benne is felmerült a kétkedés egy 2000ft-os iparban is használatos hőmérő  jóségát illetően. Elhatározta, hogy elvégzi a tesztet.

Előszedett iparilag használt +-1°C-os pontosságú kalibrált hőmérőket és a DS1820-al párhuzamosan mérni kezdte a hőmérsékletet. Az eredmény elkeserítő 5.4°C-os pontatlanság volt.
Szererencsére nem csak a neve volt kimondhatatlan a fórumozónak, hanem az elszántsága is, így kinyomozta:

"A probléma megoldva! A megoldás rémesen egyszerű volt. Odáig eljutni már nem. Kezdtem a stabil táppal. Eredménytelenül. Ezután kivettem a panelből a szenzort és átforrasztottam egy kábelre. Csodák csodája, jó lett. Kíváncsiságból visszatettem a kábellel együtt az eredeti helyére, ahol újra 5 fokkal többet mutatott mint korábban. Ekkor összefogtam a kalibrált hőmérők érzékelőjével és megismételtem a két mérést. Az ajtó mellett így is 5 fokkal többet mért. Ellenben belül, már egyformán mértek. Feltételezem, hogy kintről a hő infravörös sugárzás formájában érkezik a hűtőbe. A kalibrált műszerek érintkezői fémből készültek, ezek visszaverik a sugarakat, míg a szenzorunk fekete műanyag tokozása magába szívja ezt a hőt. Távol az üvegtől 0,1 fok a különbség a két műszer között."

Igaz csak egy feltételezést kaptunk, de az nagyon is hihetőnek tűnik. Persze pár kontrollmérés mindenképp hiányzik, de nem tűnik nagy munkának  egy fém búrába tenni a szenzort mérés előtt. 

Első tesztre talán egy tollnak a kupakja is megteszi, ha beigazolódik jöhet a további tesztelés. Ezen hőmérő beüzemelése pedig mindig egy megmérettetés a hallgatók számára, szóval fél éven belül várható további eredmény ebben a témában. (Bár most hogy gondolkodok, itt van az asztalon is egy ilyen hőmérő....)

Megoldás lehet, hogy nem a hagyományos tokozást használja az ember, hanem pl. egy vízállót:
DS1820 vízálló tokozásban

És egyből kiderül, hogy nem a vízállósága a legnagyobb előnye.  

De hogy valami okosságot is tanuljatok:
Okos ember más hibáiból tanul, minden másra ott a MasterCard.

 

Forrás:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1328694.html#1328694Hozzászólások:


Admin:   2014-10-31 23:37:49
A tesztek elkészültek, azért nem posztoltam, mert nem fogadom el normális vizsgálatnak. 1. A cikk megírása után egyik kollégával kipróbáltunk 3 fajta szenzort (DS1820-as TO92 tokos, DS1820 fém házas, DHT11) de "sajnos" ugyanazt az eredményt mutatta (26°C) mindhárom szenzor, így nem jutottam eredményre (még nyáron történt amikor hihető is volt). 2. Nemrég tanórán ez volt - ismét - a feladat. Mindenkinél (8 ember) 25.5°C-ot mért a szenzor, így ismét nem derült ki semmi. Kéne egy-két mérőhelyet kialakítani és logolni kéne az adatokat, de erre még mindig nem akadt idő.

Hozzászólás beküldése (nyisd le)