Petróleum lámpa


2015-02-01 14:21:16

Régóta bakancslistán volt egy saját petróleum lámpa. Sajnos eddig csak prémium áron tudtam volna hozzájutni, most mégis sikerült egy jó állapotút beszereznem.
Szeretném bemutató jelleggel használni is, így gondoltam kicsit kutakodok a neten. Szerencsére hamar, sok érdekességre bukkantam a témát illetően.

Világítás története:

Gyertya, mécses, fáklya:

Az emberiség már több mint két ezer éve használja a gyertyákat, évszázadokon át elengedhetetlen háztartási kelléknek számított. Már az ókorban felismerték a faggyú és a zsír kiváló égési tulajdonságait, s azokat több helyen is hasznosították. Az első ismert viasz a méhviasz volt, mely akkoriban még igen ritka és értékes anyagnak számított. Krisztus születése után jelennek meg a faggyúgyertyák, mivel a viaszgyertya mindennapos használata túl költséges volt. A szegényebb emberek állati eredetű hulladékból készült faggyúgyertyákat használtak, ez azonban igen kellemetlen szagokat árasztott és erősen kormozott.

A 19. század elején felfedezték a sztearint, a növényi és állati zsiradékban is fellelhető gliceridet, mely a gyertya szilárdságáért felelős. Ekkoriban kezdték használni az összefont kanócot és a paraffint, így az eddigiekhez képest jó minőségű és olcsó gyertyát tudtak előállítani.


Petróleum (kőolaj) lámpa:

A petrolkémia fejlődése lehetővé tette, hogy ipari méretekben tudjanak kőolaj származékokat, így petróleumot is előállítani, desztillációs eljárással. Ha a mécses olaját petróleummal cseréljük fel, akkor az olajénál egy jóval magasabb hőfokon égő folyadékhoz jutunk. Így a petróleum égő lángja, egy jóval fehérebb fényű és nagyobb intenzitású fényforrást jelentett

1846-ban Abraham Gesner a Prince Edward szigeteken bemutatott egy új eljárást, amellyel világító olajat (petróleumot) lehetett készíteni. Az eljárást szabadalmaztatta és a készített petróleum Kerosene néven indult útjára. Az első eljárással előállított petróleum még meglehetősen drága volt. Később a természetben előforduló bitumenforrásokból állították elő. Európában Ignacy Łukasiewicz lengyel gyógyszerész már kísérletezett különböző petróleum-desztillációs technikákkal a helyi, szivárgó kőolajból. Sokan ismerték a munkáját, de kevés figyelmet fordítottak rá. Egy 1853. július 31-én éjszaka, a helyi kórházban elvégzendő életmentő műtéthez nem volt elegendő a gyertyák fénye. Ezért küldtek Łukasiewicz új lámpáiért. A lámpák olyan fényesen és tisztán égtek, hogy a kórházi tisztviselő elrendelte több lámpa beszerzését és a szükséges üzemanyagellátás megszervezését.


Elektromos világítás:

1808-ban hatalmasat fejlődött ez az iparág, mert ekkor találták fel az első elektromos világítást. Az angol származású Humphry Davy feltalálja az ívlámpát. Ez a technológia úgy működik, hogy a galvánelem pólusait két szénrúddal összeköti, és azokat közelíti egymáshoz. Az így keletkezet feszültség a szűk részben ionizálja a levegőt, a szikrák átcsapnak és áram keletkezik. Sajnos ezt a felfedezést még nem tudta hasznosítani, mert a szénrúd hamar leégett, a közöttük keletkező nagy rés már nem tudta a levegőt ionizálni, így áram se keletkezett. Később azonban nagy haszna volt a felfedezésének.
1832-től már egyre több helyen gyertya helyett petróleumlámpát használnak, ami jóval tovább tart, mit a gyertya és biztonságosabb is.
1836-ban Irinyi János szabadalmaztatta a zajtalan és robbanásmentes gyufát (a gyufa fejében a foszfort nem kálium-kloráttal, hanem ólom-dioxiddal keverte).
1840-ben Robert Grove brit fizikus készít, egy un. . vákuum-izzólámpát, amiben izzótestként egy platinaspirál világít.
1846-ban feltalálják a gépi üvegfúvást és ennek a találmánynak nagy szerepe lesz az izzólámpák tömeggyártásában.1848-bn megszerkesztik az első olyan ívlámpát, amiben a szénrúd nem ég le nagyon hamar, azaz gondoskodik a szénrúd előre tolásról, így már használható a világítás.
1854-ben elkészítik az első zárt üvegbúrában használt, elszenesített bambuszszálat. Ezt az izzólámpát, mint olcsó áramforrást, később tökéletesítik.
1862-ben Angliában elhelyezik az első világítótornyot, ami már villanyfénnyel működik.
1868-ban kísérlet képen elhelyezik az egyik forgalmas útkereszteződésen a gázlámpával működő jelzőkarokat, amit zöld és piros színnel világítanak meg. Sajnos ez nem járt szerencsével hosszú ideig, így felhagytak ezzel az irányítással.
1880-tól a technika fejlődése felgyorsította a kutatást is. Feltalálták a háromfázisú rendszert, ami képes az elektromos áramot kábelen keresztül távolabbra eljuttatni.
1913-ban előállítják a wolframszálat, ami tartóssá teszi az izzólámpát.
1936-ban Budapesten, a Budapesti Ipari Vásáron mutatják be a kripton égőt. Ez a világítás már elég hosszú ideig képes megfelelő fényt biztosítani. A gomba formája a mai napig megmaradt.
1938-ban megjelenik az első fénycső.

Működése:

petroleum lámpa működése

A megfelelő láng előállításához és a folyamatos égéshez kellő mennyiségű oxigént kellett biztosítani. A viszonylag nagy kiterjedésű láng maga körül sok égésterméket hoz létre. Az égéstermék nagy része széndioxid, amely gátolja a további égést, tehát gondoskodni kell a gyors eltávolításáról, ugyanakkor a külső légáramlatok zavaró hatásától is óvni kell a lángot. Ezért a lángot egy megfelelően kiképezett üvegburával vették körül. A petróleumlámpa üvegburája az úgynevezett lámpacső, egy kellően magas, az alján kiszélesedő felfelé elkeskenyedő üvegcső. (lásd az 1. ábrát). Ez az üvegcső amellett, hogy védi a lángot a külső légáramlatoktól, egy kéményhatást is kifejt, amely biztosítja, hogy a magas hőmérsékletű égéstermékek a „kéményben” keletkező huzat folytán gyorsan távozzanak a láng közeléből. Ugyanakkor, az üvegcsövet tartó fémaljzaton lévő nyílásokon a kiáramló égéstermékek okozta nyomáscsökkenés, levegő beszívását eredményezi. Ezáltal folyamatosan biztosítva van az égéshez szükséges oxigén. A lámpacső sajátos alakjának megválasztásával az áramláskor a cső alján kialakuló örvényképződéseket akadályozzák meg. Ugyanis a keletkező örvények lehetetlenné tennék a nyugodt lánggal való égést. A lámpacsövet tartó fémaljzat egyúttal a lámpabél tartója is. A mécseshez hasonlóan itt is a lámpabél nagy része belóg az égést biztosító folyadékba, és a porózus lámpabélen a kapillaritás folytán a petróleum felszívódik a bél felső végéig. A bél kiálló részét és ezáltal a lángmagaságot szabályozni lehet egy megfelelően kiképzett csavarszerkezet segítségével. Hosszabb ideig való égés után az égő bél elszenesedik, az elszenesedett részt el kell távolítani. A villamos világítás bevezetése előtt egy évszázadon át a petróleumlámpa volt a lakóhelyiségek legelterjedtebb fényforrása.

Egy átlagos petróleumlámpa 37 lument produkál 4 órán keresztül, fogyasztása pedig havonta körülbelül 3 liter.

Működtetése:

Egy lapos kanócú petróleumlámpa működtetéséhez először is fel kell töltenünk az üzemanyagtartályt (az üzemanyag forrását), valamint hagynunk kell időt a lámpabélnek, hogy felszívja a folyadékot. Használat előtt nem árt, ha egy éles ollóval megfelelőre nyírjuk a kanócot. Ezek után annyi a dolgunk, hogy leemeljük az üvegkéményt, és nyílt lánggal, például egy gyufávalmeggyújtjuk az átázott pamutszálat. Ha azt tapasztaljuk, hogy égés közben füstöl, nyomjuk beljebb a kanócot a csövében. Pár perc eltelte után, ha már teljesen bemelegedett a lámpa, teljes fénykibocsátással világít. A kanócot a csöve felső pontjáig visszahúzva, vagy egyszerűen elfújva elolthatjuk a lámpát. Bár a legtöbb nem-márkás petróleumlámpánál csak az előbbi megoldás hatásos.

Üzemanyag:

Az általános lámpaolaj elérhető tiszta állapotban, de ezen kívül számos színben, illatosított és teljesen illatmentes formában is forgalomba került. A finomított lámpaolaj a petróleumnál drágább, viszont tisztábban ég, és kevesebb szaggal jár. Második legelterjedtebb üzemanyag a "víztiszta" K-1 petróleum. Néhány helyen "vörös petróleum" néven árulják, ez vörös színanyaggal összekevert K-1 petróleum. A vörös petróleum egy kicsivel drágább a tiszta K-1-esnél, mivel ehhez a nem-motor üzemanyag után járó adókat is hozzászámolják, bár ebben az esetben ez elhanyagolható mennyiségű. A vörösre színezett petróleum nem támogatott, mivel fokozatosan eltömítheti a kanócot használat közben, ez pedig kellemetlen szaggal, és a lámpa teljesítményének csökkenésével járhat. A "Klean Heat" márka egy másik finomított üzemanyag petróleumlámpákhoz tisztább égéssel és kellemes illattal. Ezt a téli időszakokban lehet kapni háztartási boltokban és barkácsáruházakban. A citronellaolaj citromillatú illóolaj, többek közt petróleumlámpák üzemanyagaihoz is hozzá szokták adni; sok más olaj is tartalmaz indiai citromfűkivonatot, amit a rovarirtó hatása miatt is használnak. A citronella, és a citromfű tartalmú lámpaolajakat általában szabadtéri használatra gyártanak.

Bármely alacsony lobbanáspontú üzemanyag petróleumlámpába töltése kockázatos lehet: A kanóc meggyújtásakor akár robbanás is bekövetkezhet. Az efféle folyadékok nagyon veszélyesek erre a célra, így soha nem használják az ilyen lámpákban vagy lámpásokban.

Példaként megemlítve:

  • Grillgyújtó folyadék
  • Benzin
  • Coleman-üzemanyag
  • Ásványi szesz, hígító vagy lakkbenzin
  • Egyéb szénhidrogén oldószer, mint például terpentin, benzol, xilol, toluol, aceton, lakk lemosó
  • Denaturált szesz

Már kis mennyiségű benzin szennyeződés is jelentősen lecsökkentheti a lobbanáspontját, megnövelheti a gőznyomást, ezeknek pedig potenciálisan veszélyes következményei lehetnek; a kiömlött folyadékbólfelszálló gőzök is könnyen meggyulladhatnak. A tartályban a folyadék felett összegyűlhet a gőz, és az így megnövekedett nyomás miatt ez is lángra kaphat. Petróleumlámpákat legtöbbször olyan házakban használnak, ahol nem tudnak fizetni a villamos-energia szolgáltatásért, így az villamos készülékek, többek között az elektromos világítás nem használható.


 

Végezetül egy kép a saját, begyújtásra váró lámpámról:

Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyertya

http://hu.wikipedia.org/wiki/Petr%C3%B3leuml%C3%A1mpa

http://hu.wikipedia.org/wiki/Petr%C3%B3leum

http://epa.oszk.hu/00200/00220/00014/pdf/firka_EPA00220_2000_2001_06_227-235.pdf

http://hedifarkas.blogspot.hu/2012/11/vilagitas-tortenete.html

 

 Hozzászólások:


Lujza:   2018-05-20 19:51:46
Szia! Használod-e a lampat? En szunyogriasztasra szeretnem. Erre a celra ajanlott olajak - szunyogriasztos vagy citrusos, 1 l kb. 900 FT- karos-e az egeszsegre? Nem talaltam semmi leirast es kemiabol gyenge vagyok.☺ Kosz

Hozzászólás beküldése (nyisd le)