Előlap házilag


2016-08-16 10:17:12

Minden fejlesztő úgy indul, hogy a készített eszköz/műszer/ketyere még nem végleges, és a fejlesztés fázisára jó lesz alkoholos filccel is, etikett címkével is a felirat. Igen ám, de mi történik, ha elkészül az elektronika? Ekkor bizony jöhet a fáradtságos dobozolás, amire még a fúró, reszelő páros megoldást is ad. De mi legyen a feliratokkal?

Első fázis a megtervezés. Erre több vektorgrafikus képszerkesztő program is megoldást jelenthet, de egy nagyon egyszerű erre specializálódott programmal (Front Designer) rövid idő alatt igényes munkát lehet végezni.

Következő lépés, a kivitelezés. Műanyagra házilag az öntapadós víztiszta nyomtatható fólián kívül nem sok megoldást látok. Milyen lehetőségünk van, ha alumínium előlapunk van? Amennyiben a nyákot is mi gyártjuk levilágításos technikával, lehetőségünk van egy olcsó és igényes megoldásra. Íme az eredmény:

kész előlap

Lépések:

 1. A mintázatot nyomtassuk ki a levilágításhoz is használt átlátszó fóliára (mint a TOP oldalt). A festékhiányos nyomtatás elkerülése végett szerencsésebb, ha egy nyomdával készíttetjük el a fóliát.
  előlap nyomtatás fóliára
 2. Az előkészített (szálcsiszolt P180-320) alumínium előlapot lefújjuk P20 pozitív lakkal, ahogyan a nyáklapnál tennénk. A lakk szabadlevegőn lévő 24 órás szárítását, 80°C alatti 20 perces sütésével tudjuk gyorsítani.
  alu előlap pozitív lakkal lefújva

 3. Ezt követően jöhet a levilágítás, mint a nyáklapnál (3:10), majd az előhívás. Célszerűbb hígabb keverékkel (1:8) dolgozni, mert a P20 könnyebben lejön, mint a laminált fényérzékeny réteg.
 4. Az alumíniumra ráégetjük a festéket. Ezt a műveletet 300-400°C fokon sütőben végezzük. Jómagam 60 percig csináltam a biztonság kedvéért, de szerintem a fele is elegendő lenne.

Mennyire is tartós ez a réteg? Kiderül, amint elrontjuk az első előlapunkat. Jómagam a képen látható hígítókkal próbálkoztam sikertelenül. A megoldást csak a csiszolópapír jelentette. Szerencsére volt raktáron több típus is, nekem a 180-320 finomságú lett az elegáns. Amit ígérhetek, hogy ezzel a megoldással, kézzel a mintázatot 20 év alatt sem simogatod le.

előlap letörlése

Internetes ötletelés közben megkapta a figyelmemet egy bejegyzés, miszerint az alumíniumot a nyákmarás után hátra maradt hidrogénperoxidos-sósavas-rezes oldat hevesen marja. Jött is a kérdés. Megoldható-e, hogy az előlap mintázatot belemarjuk az alumíniumba, majd az rést festékkel feltöltjük?  Igen. Íme, az általam kipróbált recept.

 1. A nyomtatásnál a TOP oldalra készült mintázat színeit invertáljuk (azaz feketén lesz fehérrel a mintázat), majd előző eljáráshoz hasonlóképp kinyomtatjuk.
 2. Az előző módon előkészített alu panelt, előhívjuk, majd ráégetjük az inverz mintázatot 60 perc alatt.
 3. Ezt követően jön az újdonság. A maratás elkerülése végett a panel teljes hátoldalát, illetve a front oldalon is a nagyobb üres felületeket szigetelőszalaggal vonjuk be.
 4. A panelt, a tömény kékeszöld folyadékba mártjuk 10 percre. Mivel alumíniumoxid nem távozik, így folyamatos ecsetes rásegítést alkalmazzunk (a marásálló lakkréteg ecsettel történő lesimogatása miatt égettem rá a panelre a mintázatot). Vigyázat a reakció igen heves.
  előlap marás 1
  előlap marás 2
 5. Lemosás után a lakkréteget smirglivel leszedjük, majd a felületet Akril festékkel lefújjuk.
  előlap marás 3
 6. A festék 12 órás száradása után, fáradtságos munkával a felszínen lévő festéket víz alatt lecsiszolva, megkapjuk a bemart, festékkel feltöltött előlapot. 
  kész előlap akril festék után

Az eredmény szép, és végtelen ideig megmarad, viszont úgy gondolom a ráfordított plusz energiát (főleg a smirglizést) nem éri meg. Ha valamit nem jól terveztünk meg az előlapon, ez esetben már korrigálásra nincs lehetőségünk. Íme pár kép a végeredményről.

műszer előtte-utána

kész műszerHozzászólások:


admin:   2016-08-31 16:42:54
Avery Zweckform No. L7784-25 lézeres A4 átlátszó víztiszta etikett címke.

Hozzászólás beküldése (nyisd le)