Egy igazán mutatós szerkezet


2016-08-16 10:54:29

Kedves kollégámmal ötletelés közben felmerült, hogy tök jó lenne egy USB-s analóg kijelzőt gyártani.

Mostanság a kislábszámú PIC-ek kerültek előtérbe. Mivel ezen található volt UART periféria és digitális analóg átalakító, így már csak egyetlen dolog hiányzott, egy megfelelő érzékenységű mutatós műszer. A nyár kihívása, egy rég elfeledett labor felszámolása lett. Szerencsére innen elő is került a hiányzó darab.
A miliampermérő tesztelése után a számlap szkennelése majd skála általánosabb 0-100 történő átskálázása történt meg. Ezt egyszerűen a front design nevezetű műszer előlap szerkesztővel gördülékenyen lehetett korrigálni.

ampermérő számlap

A teljes fejlesztés 1-2 nap alatt ment végbe, így a nem túl bonyolult nyáklap is hamar elkészült.

DAC ampermérés kapcsolási rajz

A miliampermérő bemenetetét 5Kohmnak mértem, így fel sem merült bennem, hogy PIC analóg kimenetét erősítenem kéne. Természetesen a tesztek alatt egyből kiderült ezen hiba, így utólag patkoltam bele a kapcsolásban már látható PNP tranzisztort. A lehetetlen értékek mérés/teszt után adódtak (hamarabb ment, mint számolgatni). A kimenetet egy jumperrel leválaszthatóra terveztem, mert régebbi tapasztalatom alapján a programozó lába és a DAC zavarja egymást. UART-USB átalakító volt raktáron, így a lábkiosztást annak megfelelően készítettem, és már kész is az áramkör.

USB mutatós műszer felülről

Már csak egy dolog maradt hátra. Feladatot adni a kijelzőnek. Olyan dolgot kell kijelezni ami hasznos, gyorsan változik és a számítógéphez köthető. Így esett a döntés a CPU terheltségének kijelzésére. Egy gyors C#-os kód megírása után már vígan dolgozik is.

RS232 C# program

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kijelző jelenleg leginkább látványelemként funkcionál. A pontossága nagyjából a 10%-ot üti meg. Az egyik nehezítő tényező a DAC. A PIC-ben található 5 bites pontossággal bír, ami legideálisabb esetben is 3%-os pontosságot tenne lehetővé (0-100% terjedő skálát csak 32 egységre bontja). A másik probléma az erősítő, és az analóg műszer linearitási problémájából adódik. Egyes tartományokban szépen dolgozik, de egy kalibrálás erősen ráférne. Viszont CPU terheltségnél nem belefér ekkora tévedés?

 DAC analog device with USBHozzászólások:


Hozzászólás beküldése (nyisd le)